Dobro došli, gost
Prijavite se ili registrujte.    Zaboravili ste lozinku?

Sve o HPV
(1 pregleda) (1) gost
Dobro došli na Istočno Sarajevo - Forum - East Sarajevo City !

Opušteno i slobodoumno! Bez vulgarnosti i vrijeđanja na nacionalnoj rasnoj i vjerskoj osnovi!
Idi na dnoStranica: 1234
TEMA: Sve o HPV
#412
Sve o HPV pre 4 godina, 3 meseci Karma: 20
HPV virus

Virusna infekcija ( Humani papilloma virus ) - terapija je u službi smanjivanja simptoma.

Postoji preko 70 različitih tipova HPV-a od kojih su tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzročnici premalignih i malignih promjena na ćelijama grlića materice - što čini ovu bolest potencijalno opasnom po život žena. Maligne promjene se ocjenjuju s CIN 1, 2 ili 3(stadijumi promjene ćelija).

Ovi tipovi virusa takođe uzrokuju kondilome - kožne, mesnate, bezbolne i mekane izrasline različitih oblika i hrapave površine. Kondilome uzrokuje i nekolicina drugih tipova HPV-a, ali oni nisu nužno povezani s malignim promjenama.

Ovo stanje češće prijavljuju muškarci nego žene, vjerojatno zato što su kondilomi vidljiviji na penisu. Međutim, zaražena osoba može prenijeti virus na polnog partnera čak i ako nema vidljive simptome.

Kondilomi se pojavljuju nakon nekoliko sedmica pa sve do 20 mjeseci nakon infekcije. Kondilomi rastu, a u nekim slučajevima ove se izrasline javljaju u grozdovima (pucanjem kondiloma zaraza se širi se okolno područje)! .


Žene - HPV je dokazani uzročnik malignih promjena koje dovode do raka grlića materice, kondilomi se pojavljuju na vulvi, unutar vagine, na cerviksu i oko anusaMuškarci - kondilomi se pojavljuju na tijelu penisa, na prepuciju, glansu i oko anusa.
Kondilomi se mogu pojaviti i u rektumu kao posljedica infekcije putem analnog polnog odnosa, te u ustima nakon oralnog seksa.

Ako trudnica ima kondilome, postoji opasnost da se infekcija prenese na njezino novorođenče tokom porođaja. Kondilomi se mogu liječiti na različite načine, najčešće propisanim tekućim hemikalijama imikvimod, podofilin ili kondiloks, koje se koriste na spoljnim dijelovima genitalija direktnim nanošenjem.

Terapija se ponavlja dok kondilomi ne nestanu. Također se koristi krioterapija, kod koje se kondilomi uklanjaju zamrzavanjem ili elektrokoagulacija, kojom se spaljuju.

Postoje i laserski tretman, hirurško uklanjanje, ubrizgavanje interferona u svaki kondilom (protein koji stimuliše tjelesnu imunost na dotični virus). Usprkos terapiji, HPV infekcija ne može se u potpunosti izliječiti i kondilomi često ponovno izbijaju.

Žena koja ima kondilome, ili čiji partner ima ovu infekciju, trebala bi napraviti PAPA-test minimalno jednom godišnje radi kontrole ćelija cerviksa. Ljudima se često savjetuje da izbjegavaju polne kontakte kad su kondilomi vidljivi.

Međutim, budući da se može se prenijeti čak i ako osoba nema kondilome, ostaje opasnost da se zarazi polni partner. Da bi se kratkotrajno spriječilo ponovno izbijanje kondiloma, treba koristiti kondome ili femidome 12 sedmica nakon što se okonča terapija, ali to nije potpuna zaštitu budući da ne može uvijek prekriti cijelo zahvaćeno područje.

Liječenje je dugotrajno, psihofizički teško i skupo, a potpuno izlječenje za sad ne postoji. Ukoliko se rano uoče rutinskim PAPA-testom maligne promjene - terapija je mnogo bezbolnija i smanjuje se šansa nastanka raka grlića materice, koji može u kasnijim stadijima metastazirati i dovesti do smrti oboljele osobe. Preporučljivo je svakoj ženi da napravi PAPA-test ! jednom godišnje.
Dr Dragan
Аktivni član
Poruka: 235
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Poslednja izmena: 02.04.12 19:39 od Dr Dragan.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 
#413
Odg: Sve o HPV pre 4 godina, 3 meseci Karma: 20
Test na HPV može biti dvostruko uspješniji od PAPA testa u sprečavanju raka vrata materice.

Taj se zaključak temelji se dugotrajnim istraživanjima koja su provedena u bolnici u Hammersmithu, a objavljen je u časopisu „International Journal of Cancer".

Tim istraživača, koji je vodio profesor Jack Cuzik, analizirao je gotovo 3,000 žena koje su zamoljene da se osim PAPA testu podvrgnu i testu na HPV.

Otkrili su da su žene koje su bile samo na PAPA testu sklonije razvoju abnormalnosti vrata materice tokom idućih pet godina od onih koje su imale negativan rezultat na HPV testiranju, što pokazuje da je HPV test bolji indikator za buduće probleme.
Dr Dragan
Аktivni član
Poruka: 235
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Poslednja izmena: 23.09.10 12:25 od Dr Dragan.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 
#415
Odg: Sve o HPV pre 4 godina, 3 meseci Karma: 20
HPV TEST

Spoznajom da rak vrata materice uzrokuju određeni tipovi HPV-a, došlo se do ideje da bi testiranje na HPV (uzročnik bolesti) bilo korisno u prevenciji bolesti. Stoga se HPV-testiranje primjenjuje: 1) u praćenju žena s abnormalnim Papa-nalazom, 2) nakon liječenja težih promjena vrata materice i 3) kao primarni test probira.

Testiranje na HPV koje se obavlja u kliničkim laboratorijima otkriva prisutnost DNK većine visokorizičnih tipova HPV-a , dakle onih koji uzrokuju rak vrata materice. HPV testiranje sve se više koristi kao sekundarni test razvrstavanja nakon graničnog citološkog nalaza (ASC-US, engl. atypical squamous sells of undetermined significance). Međutim, za širu upotrebu u kliničkim laboratorijima preporučuje se upotreba testova za otkrivanje HPV-a koji su ovlašćeni od Evropske unije (EMEA, engl. European Agency for the Evaluation of Medicinal Products) ili SAD-a (FDA, engl. Food and Drug Administration), a to su u ovom trenutku Hybrid Capture 2 (Digene) te Amplicor (Roche).
Oko 10% žena s graničnim ili blagim promjenama, utvrđenim Papa-testom, imaće promjene koje treba liječiti te stoga sve žene s takvim nalazom treba pažljivo pratiti. Prihvaćeno je da se u njih Papa-test ponavlja svakih 6 mjeseci. Druga mogućnost je učiniti HPV test umjesto ponavljanja Papa-testa kako bi se odredilo, sa sigurnošću, da li se radi o promjenama povezanim s HPV-om koje bi, iako u malom broju slučajeva, mogle napredovati.

Danas se već s velikom sigurnošću može reći da HPV obično nestaje u roku od godine dana nakon uspješnog odstranjivanja težih abnormalnosti vrata materice (CIN3+).

Stoga se žene čiji je nalaz HPV testa negativan 12 do 18 mjeseci nakon liječenja mogu vratiti rutinskom rasporedu testiranja i razdoblje njihovog praćenja ne treba produžavati, dok se žene čiji je nalaz HPV testa pozitivan moraju i dalje pažljivo pratiti.
Dr Dragan
Аktivni član
Poruka: 235
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Poslednja izmena: 23.09.10 12:30 od Dr Dragan.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 
#416
Odg: Sve o HPV pre 4 godina, 3 meseci Karma: 20
CIN 1, CIN 2, CIN 3 / CIS

Kad žena odlazi u bolnicu ili kod svog ginekologa da uradi Papa test, oni joj pregledavaju ćelije vrata materice kako bi bili sigurni da nema abnormalnih ili prekanceroznih promjena. Ako Papa test rezultati pokazuju promjene ćelija, ovo se obično naziva displazija cerviksa.

Drugi uobičajeni nazivi koje zdravstveni radnici koriste su:
• Abnormalne promjene ćelija
• Prekancerozne promjene ćelija
• CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija)
• SIL (skvamozne intraepitelne lezije)
• Bradavice ili kondilomi na vratu materice

Svi ovi nazivi znače slične stvari - to jednostavno znači da su pronađene abnormalnosti ćelija na grliću maternice. U većini slučajeva, ove ćelije su promijenjene zbog HPV-a. Postoje mnogi tipovi HPV virusa koji mogu uzrokovati cervikalne displazije. Većina tih tipova smatraju se "visoko-rizični tipovi, što znači da su povezani s rakom grlića materice.
• Samo zato što žena ima displazije vrata materice, to ne znači da će dobiti rak vrata materice. To znači da će joj njen ginekolog pažljivije pratiti njen vrat materice , u češćim intervalima- i eventualno obaviti tretman - kako bi se spriječile daljnje ćelijske promjene koje bi s vremenom mogle postati kancerozne ako se ostave i ne provjeravaju.


CIN - Cervikalna intraepitelna neoplazija


Cervikalna intraepitelna neoplazija - CIN, predstavlja intraepitelni predstadijum raka vrata materice. Intraepitelni stadijum označava pojavu diskariotičnih i atipičnih ćelija unutar epitela vrata materice. Diskariotične i atipične ćelije su ćelije čiji izgled manje ili više odstupa od normalnog izgleda, a ova odstupanja obuhvataju nejednakosti u obliku i veličini ne samo ćelija nego i njihovih jezgara, poremećaj sazrijevanja i odnosa citoplazma/jezgra, različitu količinu i kvalitet hromatina, izgled i broj nukleolusa, prisustvo mitoza, kao i način orijentacije jezgara. Nisu svi stepeni CIN obavezno i prekanceroze: u prekanceroze ubrajamo samo tešku displaziju i CIS (promjene označene s CIN3).

Učestalost cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) se procjenjuje na 2 - 5% svih žena, a maligni potencijal na 10 - 15%. Vrlo rijetko intraepitelna neoplazija potiče od žljezdanog epitela (Adenocarcinoma in situ), što se označuje kao cervikalna intraglandularna neoplazija - CIGN.

Razlikuju se 3 stepena cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN):

* CIN 1 - Blaga displazija:

Predstavlja najblaži oblik cervikalne intraepitelne neoplazije. Promjene na ćelijama ne zahvataju više od 1/3 debljine epitela, mjereno od bazalne membrane. U bazalnom sloju se nalaze mitoze, a broj mitoza je malen. Atipične ćelije s atipičnim jezgrama su rijetke. Gornje 2/3 epitela su izdiferencirane, a tek po koja atipična ćelija dospijeva na površinu epitela. U PAPA testu se nalazi diskarioza na superficijalnim ćelijama: citoplazma je intaktna i izdiferencirana, a jezgra je blago povećana, nepravilnog oblika s hiperhromazijom ili zgrudvanim hromatinom.

* CIN 2 - Umjerena displazija:

Označava srednje teški poremećaj kod kojega su opisane promjene na ćelijama nešto izraženije i prisutne u donje 2/3 epitela. Prije svega se radi o poremećaju rasporeda i sazrijevanja ćelija, uz vidljivo prisustvo nezrelih ćelija, s povećanim sadržajem hromatina. Sazrijevanje epitela je izraženo najviše u gornjoj 1/3 epitela. Sloj bazalnih ćelija je jasno proširen i sadrži veći broj mitoza, kao i veći broj ćelija s atipičnim jezgrama, odnosno atipičnog izgleda. U PAPA testu se nalazi diskarioza na superficijalnim i intermedijarnim ćelijama.

* CIN 3 - Teška displazija:

Ova grupa promjena obuhvata tešku displaziju, Carcinoma in situ (CIS), kao i atipične kondilomatozne promjene. Kod ovog tipa CIN nezrele displastične ćelije se nalaze u više od 2/3 debljine epitela. Mnogobrojne su mitoze, kao i ćelije s izrazitim promjenama na jezgrama. Znaci sazrijevanja i diferencijacije epitela nalaze se tek u gornjoj trećini epitela. U PAPA testu diskariotične ćelije se nalaze u slojevima superficijalnih, intermedijarnih i parabazalnih ćelija.

* U kategoriju CIN 3 spada i Carcinoma in situ - CIS:

CIS je prekanceroza s maksimalno izraženim citomorfološkim i histološkim znacima atipije. U potpunosti nedostaju znaci regularne građe epitela kao i sazrijevanje ćelija. Diskariotične stanice, kao i mitoze prisutni su cijelom debljinom epitela. CIN 3 je predstadij raka vrata materice (obligatna prekanceroza), a maligni potencijal CIN 3 iznosi 30 - 45%. Latentni period: period između nastanka CIN 3 i nastanka raka vrata materice najčešće iznosi oko 10 godina, ali su opisani i kraći vremenski intervali (1 - 3 godine).

Intraepitelni predstadiji (CIN 3) i rani stadiji raka vrata materice obično ne pokazuju nikakovih simptoma. Dijagnoza CIN se postavlja u okviru redovnih ginekoloških pregleda. Veoma rijetko su suspektne promjene vidljive makroskopski. Temelj dijagnostike intraepitelnih promjena sačinjavaju citološka dijagnostika (PAPA test), HPV tipizacija i kolposkopija. Kod citološki i kolposkopski sumnjivih nalaza dijagnostiku dopunjuju biopsija i endocervikalna kiretaža, odnosno konizacija koja ima istodobno i terapeutsko značenje.

U liječenju CIN-a prevladava stav o što poštednijem liječenju, koje će omogućiti što ranije "rješavanje" displazije, bez značajnijih ili trajnijih posljedica. S obzirom na znatnu mogućnost spontane regresije nalaza: kod CIN1 do 60%, kod CIN2 i CIN3 prosječno 35%, osobito nakon liječenja upalnih promjena, prvi korak je bakteriološka i virusološka obrada vrata materice, te liječenje prisutne infekcije. U slučaju nalaza HPV infekcije visokorizičnim tipovima, nužno je načiniti kolposkopiju, a ovisno o kolposkopskom nalazu i dijagnostičku "punch biopsiju" ili "see and treat" postupak.

Razlika između "punch biopsije" i "see and treat" postupka je u načinu i obimu odstranjivanja oboljelog tkiva. Kod punch biopsije se uzima samo manji uzorak tkiva kliještima za biopsiju, dok "see and treat" postupak označuje plitko uklanjanje cijele lezije, najčešće dijatermijskom petljom ("LETZ biopsija"). Regresija nalaza - povlačenje displazije nakon biopsije iznosi i do 70%.
Dr Dragan
Аktivni član
Poruka: 235
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 
#425
Odg: Sve o HPV pre 4 godina, 2 meseci Karma: 20
Konizacija (konusna biopsija) je prošireni oblik biopsije vrata materice. To se zove konusna biopsija jer se rub tkiva u obliku konusa uklanja iz cerviksa i pregledava pod mikroskopom. Konizacija uklanja abnormalno tkivo koje je visoko u cervikalnom kanalu. Mala količina normalnog tkiva oko ruba konusa se takođe uklanja tako da rub bez abnormalnih ćelija ostane na vratu materice.

Konizacija:
• može ukloniti tanji ili deblji dio tkiva iz materice, zavisno od toga koliko tkiva treba biti ispitano.
• se koristiti za dijagnostikovanje i liječenje abnormalnog tkiva. Abnormalno tkivo se odstranjuje i šalje u laboratorij gdje treba biti ispitano.
Uzorak tkiva prilikom konizacije može se ukloniti pomoću:
• hirurškog noža (skalpela)- klasična konizacija.
• ugljen dioksid (CO2) lasera.
• elektrohirurškom (LEEP / LETZ) metodom-LETZ konizacija.


Zašto se radi konizacija

Konizacija može biti učinjena nakon što je Papa test pokazao umjerene do teške promjene ćelija i:
• abnormalno tkivo se ne može vidjeti sa kolposkopom, ali je pronađeno u ćelijama prikupljenim kod biopsije cervikalnog kanala ili se abnormalno tkivo viđeno sa kolposkopom proteže visoko u cervikalni kanal. Konizacija se radi kako bi se uklonila i ispitala abnormalna tkiva.
• abnormalne ćelije nađene na PAPA testu se ne mogu vidjeti sa kolposkopom ili pronaći u ćelijama prikupljenim iz cervikalne biopsije. Konizacija se može koristiti za dijagnostikovanje uzroka promjena abnormalnih ćelija i uklanjanje abnormalnog tkiva u isto vrijeme.
• sumnja se na rak vrata materice temeljem rezultata PAPA testa, kolposkopije i biopsije vrata maternice.

LETZ KONIZACIJA

Letz konizacija ( LETZ je skraćenica od engleskih riječi -loop excision of the transformation zone odnosno konizacija dijatermijskom petljom) je danas uobičajeni način izvođenja tog zahvata u svijetu. Tehnika konizacije dijatermijskom petljom je u posljednjih desetak godina preuzela primat u medicini jer se radi o ambulantnoj proceduri za koju nije potrebna opšta anestezija a mirovanje i oporavak su svedeni samo na oko 14 dana (kod klasičnog postupka je to 4-6 nedjelja) . Ovom tehnikom konus se izrezuje uz pomoć posebno razvijene elektrode odnosno električnog uređaja koji generiše posebne struje koje kada se prisloni na tkivo režu poput noža i istovremeno zaustavljaju nastalo krvarenje.
Dr Dragan
Аktivni član
Poruka: 235
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 
#463
Odg: Sve o HPV pre 4 godina, 2 meseci Karma: 20
HPV i trudnoća

Nije pronađena veza između HPV-a i pobačaja, prijevremenog poroda, ili drugih komplikacija u trudnoći.

Takođe, rizik prenosa virusa na dijete se smatra vrlo niskim.

Ako je trudnica pozitivna na testove za visoko-rizične tipove HPV-a povezane s rakom grlića materice, ljekar će tokom trudnoće pratiti promjene cervikalnog tkiva.

U nekih trudnica s HPV-om, promjene tkiva mogu se povećati tokom trudnoće. Ako je moguće, ljekar će odgoditi liječenje, jer tretmani mogu dovesti do preranog poroda.

Ako trudnica ima genitalne bradavice, ljekar će nadzirati da li se bradavice povećavaju. Hormonska promjena tokom trudnoće može uzrokovati množenje bradavica ili njihov rast. Ponekad bradavice mogu krvariti.

Ovisno o opsegu bradavica, ljekar liječenje može odgoditi do nakon poroda. Ali ako su bradavice toliko velike da bi mogle uzrokovati opstrukciju u vagini, možda će morati biti uklonjene prije porođaja.

Genitalne bradavice se mogu ukloniti hirurški, uz hemijsku obradu, ili bezbolnom električnom strujom.
Dr Dragan
Аktivni član
Poruka: 235
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 
Idi na vrhStranica: 1234
footer-2.gif