MARKETING

Šta drugi pišu?
 Дан hit[936]

  Elektronsko izdanje podgorickih novina, sa svjetskim i lokalnim vestima, arhivom, anketom, i forumom.

 Вечерње Новости  hit[882]

  Novosti.rs - Zvanična internet prezentacija najtiražnijeg dnevnog lista u Srbiji - Večernjih novosti. Saznajte najnovije vesti iz zemlje i sveta. Uz vas 0-24 ...

 Politika hit[789]

  ПОЛИТИКА Online, најстарији дневни лист на Балкану.

 Press Online hit[936]

  Press Online .... magazin, Zanimljivosti, PressMagazin, Pitanje dana, Duplerica, Presspedia, Press TV, TV Pressing, SPECIJAL: Kanski dnevnik ...

 Dnevni avaz hit[1027]

  Vijesti | Sport | Globus | Lifestyle | Showbiz | Tehnologija | Forum

 Slobodna Dalmacija hit[1015]

  Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji.

 Vjesnik.hr hit[918]

  Hrvatski politički dnevnik. Unutarnja i vanjska politika, teme dana, gospodarsvo, komentari, stajališta, kultura, sport, Zagreb, crna kronika i ...

 Index.hr hit[886]

  Index.hr - Nezavisni hrvatski news i lifestyle portal - Pročitajte najnovije vijesti, sportske novosti, i vijesti iz svijeta zabave.

 Pobjeda hit[931]

  Online izdanje dnevnog lista Pobjeda. Najnovije i najtačnije vijesti iz Crne Gore i regiona. Montenegro Crna Gora.

 Danas hit[885]

  Dnevne novine sa vestima iz sveta, politike, ekonomije, kulture, sporta, Beograda, Novog Sada i cele Srbije.


Grad Istočno Sarajevo

O gradu Istočno Sarajevo

Istočno Sarajevo, ranije Srpsko Sarajevo je glavni grad Republike Srpske, Bosna i Hercegovina. Nalazi se u njenom istočnom dijelu uz glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo sa kojim, u geografskom i infrastrukturnom smislu, čini jednu cjelinu. Grad Istočno Sarajevo je administrativni, univerzitetski, ekonomski, kulturni i sportski centar istočnog dijela Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Nastao je u ratnim danima od sarajevskih naselja koja su naseljavali Srbi. Danas se grad Istočno Sarajevo snažno razvija, izgrađene su mnoge četvrti, nove su u izgradnji, broj stanovnika se ubrzano povećava te postaje i važan ekonomski centar.

 

U Istočno Sarajevo spadaju dijelovi predratnih opština Novo Sarajevo, Ilidža, Novi Grad, Stari Grad, od čijih dijelova su formirane nove opštine - Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad, koje zajedno sa opštinama Pale, Trnovo i Sokolac čine grad Istočno Sarajevo.

Istorijat

Prva civilna vlast na teritoriji Istočnog Sarajeva formirana je, na skupštinskoj sjednici, u zgradi Mjesne zajednice Lukavica, krajem ljeta 1992. godine. U organizaciji Povjereništva Srpske opštine Novo Sarajevo, na čijem je čelu bio Povjerenik Predsjedništva Republike Srpske dr Dragan Đokanović, održana je Skupština Opštine Srpsko Novo Sarajevo koju su činili odbornici srpske nacionalnosti Skupštine, predratne sarajevske opštine, Novo Sarajevo. Pozvani odbornici, izabrani na višestranačkim izborima 1990. godine, izabrali su opštinski Izvršni odbor, a prvi predsjednik Izvršnog odbora postao je Branko Radan.

Nastanak Istočnog Sarajeva: Srpska Republika u Sarajevu

 

Geografija

Istočno Sarajevo se nalazi u samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine. Smešten je u kompozitnoj Sarajevskoj kotlini koja se pruža od istoka prema zapadu, u plodnom Sarajevskom polju, sa centralnim delovima grada uglavnom smještenim u njegovoj nizini.

Kroz grad od istoka prema zapadu protiče rijeka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine i rijeka Željeznica koja protiče od juga prema zapadu.

Grad okružuju olimpijske planine koje dosežu i 2000 metara visine: Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević.

Politika

Grad Istočno Sarajevo se sastoji od šest gradskih opština:

  • Istočni Stari Grad
  • Istočno Novo Sarajevo
  • Istočna Ilidža
  • Trnovo (RS)
  • Pale
  • Sokolac

Stanovništvo

Pošto je posljednji popis stanovništva u Bosni i Hercegovini izvršen 1991. godine može se samo pretpostaviti da na ovom prostoru živi između 80.000 i 100.000 stanovnika. Na teritoriji Istočnog Sarajeva prije posljednjeg rata, živjelo je znatno manje stanovništva, ali je ovaj kraj naseljen u ratnim i poslijeratnim godinama sarajevskim Srbima iz opština današnjeg Kantona Sarajevo.

Istočno Sarajevo je novi grad nastao zahvaljujući društveno-političkim dešavanjima u BiH,1992-1995. Istočno Sarajevo su proširili i izgradili domaći stanovnici i izbjegli sarajevski Srbi koji su utočište našli u, predratnim, prigradskim naseljima - Lukavica, Kasindo, Pale i od njih stvorili nova naselja koja se sve više šire i povezuju u jedinstvenu gradsku cjelinu.

Obrazovanje

Istočno Sarajevo je važan univerzitetski centar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. U sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu nalazi se 16 fakulteta i 2 akademije. Na Univerzitetu studira preko 12.000 studenata. Univerzitet u Istočnom Sarajevu je zakonski sukcesor Univerziteta u Sarajevu koji je osnovan 1949. te baštini istoriju i tradiciju tog univerziteta. Najveći broj fakulteta se nalazi u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Pale. Rektorat Univerziteta je smješten u Istočnom Novom Sarajevu.

Pored Univerziteta, na području grada Istočno Sarajevo nalazi veliki broj osnovnih škola, srednje stručne škole i dvije gimnazije.

Ekonomija

Grad Istočno Sarajevo je administrativno, industrijsko, ekonomsko i kulturno središte istočnog dijela Republike Srpske. Pozicija Istočnog Sarajeva je strateški važna jer se nalazi u neposrednoj blizini Sarajeva, glavnog i najvećeg grada Bosne i Hercegovine, sa kojim čini jedinstvenu urbanu cjelinu. Preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Istočno Sarajevo je povezano sa velikim brojem svjetskih metropola. Zahvaljujući tržištu od gotovo 600.000 ljudi, u Istočnom Sarajevu su otvoreni veliki tržni centri kompanija "Tuš", "Tom", "Aleksandrija", "Tržnica","Bartula" i drugi, te predstavništva brojnih kompanija i banaka. Na području grada nalazi se Olimpijski centar Jahorina koji, sa svojim rekreativnim skijaškim terenima i takmičarskim ski - stazama, predstavlja svjetski poznatu turističku i sportsku destinaciju.

Praznici

Krsna slava Grada Istočno Sarajevo je Sveti Petar Sarajevski.

Plan grada Istočno Sarajevo

Prikaži veću kartu

 

Kolumne, priče...
Ko je Online
Imamo 2 gostiju na mreži
footer-2.gif